Vielä huono

Suomi 0-1 Unkari


Lauantain kauniina kesäpäivänä loiste oli kaikkialla muualla paitsi Olympiastadionin kentällä kun Suomi pelasi neljännen tappion Lohko F:ssa ja muut ottelutulokset siirsivät Färsaarten jalkapallonmaajoukkueen Huuhkajien edelle. Epätarkkoja syöttöjä, vääriä vetoja ja hortoilevat hyökkäykset joutuivat samaan pohjimmaiseen syyhyn, pelaajat vaarassa paikoissa. Mixu vihdoin antoi vähän joustavuutta Joulukuuseen joka ajoittain näytti vähän kuin 4-4-1-1 systeemiltä, vain maalintekopaikat puuttuivat.


Todellisuudessa esitys, taktiikkaa ja sitoutuminen olivat hyvin parantuneet Viro- ottelun fiaskosta, mutta olivat vielä valitettavan riittämättömiä Unkaria vastaan.

Ottelu alkoi paniikilla kun huonosti puolustettu kulmapotku laskeutui Zoltan Geran jaloille. Suomen puolustajat heittäytyivät pallon eteen blokkaamaan Geran, Balasz Dzsudzsakin ja Zoltan Stieberin vetoja. Toisin kuin Budapestin ottelussa marraskuussa, Unkari loi paineita jo alkuvaiheessa. Sakari Mattila ja Tim Sparv ottivat keskikentän vähä vähältä haltuun ja antoivat Suomen kasvaa peliin mukaan. Vaikka Suomi rajoitti vastustajaansa, Huuhkajat hyökkäsivät hitaasti ja puoliajalle mentäessä Huuhkajat eivät olleet saaneet yhtäkään vetoa kohti maalia. Puoliajalla yleisö keskitti vihansa Mixu Paatelaiseen ja Pertti Alajaan.


Toisella puoliajalla Riku Riski vaihdettiin kentälle Teemu Pukin sijalle. Pukilla oli turhauttava iltapäivä. Tauon jälkeen Suomi aloitti samalla tyylillä kuin ensimmäisen puoliajan lopussa, hyökkäykset jatkuivat. Kun Unkarin maalialueelle päästiin, Suomi kuitenkin useimmiten pysäytettiin Unkarin puolustajien taktisella häirinnällä. Riku Riski, Perpa Hetemaj ja Roman Eremenko kaadettiin hyvissä paikoissa. Vapaapotkut oli helposti käsitelty ja antoivat Unkarille mahdollisuuden aloittaa vastahyökkäykset. Yhdessä niistä vaihtomies Krisztian Nemeth yritti kohotta pallon Lukasz Hradeckyn ohi. Hradecky torjui sormenpäällä ja Markus Halsti poisti pallon maalilinjalta. Suomi jatkoi painostamista mutta lähimmäs pääsivät Roman Eremenko pitkällä syötöllään ja Perpa Hetemaj joka puski korkean syötön ohi lähietäisyydeltä.


Unkarilla puolestaan ei ollut usein pallo hallinnassaan mutta Nemethin vedon lisäksi joukkue loi enemmän maalintekopaikkoa. Adam Szalai puski päällään suoraan kohti Hradeckyä kun hän oli vapaana neljän metrin päässä maalista ja Tamas Kadar laittoi pallon maalin ohi samasta paikasta. Loppuvaiheessa Unkari pisti käyntiin vastahyökkäyksiä ja 82. minuutilla Markus Halstin oli pakko iskeä Dszudszak maan tasalle estääkseen nopeaa laitahyökkääjää. Dszudszak syötti vapaapotkun Suomen boksiin ja kun pallo raivattiin pois, Zoltan Stieber jyräsi pallon pelaajien ohi suoraan verkkoon.

Mixun toinen pelaajavaihto tuli heti maalin jälkeen kun Joel Pohjanpalo korvasi Sakari Mattilan. Suomen viimeinen mahdollisuus tehdä maali oli Jollen päällä. Kulmapotkusta annettu korkea syöttö lensi etutolppaan. Jolle tarttui tilaisuuteen mutta puski paineen alla maalin ohi.  


Ottelun viimeisellä vihellyksellä Olympiastadionin 20.434 yleisö buuasi. Kannattajat ovat tulleet paikalle nähdäkseen muutoksen ja kun jälleen nähtiin entisenkaltainen tulos, kannattajat halusivat saada äänensä kuuluviin. Pelaajat yrittivät lähestyä Pohjoiskaarretta mutta huutojen ja buuauksen jälkeen muuttivat kurssin pukuhuoneeseen.


Mediassa kommentit pelaajista ja valmentajista tulivat samasta virsikirjasta: Pelaajat eivät pelaa riittävän hyvin. Kommenttien kumoaminen ei ole kuitenkaan vaikeaa, ja vastaukset olivat nähtävillä jo kentällä. Stieber, voittomaalin tekijä, pelaa Hamburger SV:ssa, jonka kausi päättyi 17. sijalle Bundesligassa. Hyökkääjä Adam Szalai pelaa vara- hyökkääjänä Hoffenheimissa. Kristian Nemeth pelaa MLS:ssa Sporting Kansasissa jossa hänen ei ole onnistunut voittaa tai tehdä maalia Markus Halstin DC Unitedia vastaan. Puolustuksessa Tamas Kadar ei pelaa Lech Poznanissa koska keskipakkipaikka on varattu Paulus Arajuurelle. Tähtipelaaja ja kapteeni Balasz Dzsudzsek pelaa Dinamo Moskovassa Boris Rotenbergin rinnalla kaksi liigasijaa Roman Eremenko TsSKA:n perässä.


Suomella on jo pelaajat jotka voittavat unkarialaista vastaan joka viikko, ongelmat tuloksien saamiseksi on pakko tulla jostain muualta.


Unkari (k)

EM Karsintapeli


Huuhkajat palaavat Olympiastadionille kahdeksan kuukauden tauon jälkeen lauantaina yrittääkseen elvyttää EM- karsinta toiveita. Suomen jalkapallomaajoukkue lämmitteli selkäsaunalla Viroa vastaan tiistaina ja Suomen surkein ottelu takanamme on mahdotonta nähdä edessä mitään pahempaa. Suomen pelaajat ovat olleet mediassa koko viikon ja myös fanien mielipiteet ovat mukana: jonkin on pakko muuttua.


Joukkue: Jarkko Hurme, Vahid Hambo ja Paulus Arajuuri ovat loukkaantuneet ja Niklas Moisanderin ja Perpa Hetemajin huolet vammoista Viro- tappiosta tuovat epävarmuutta kokoonpanoon. Niki Mäenpään virheet antavat todennäköisesti hanskat Lukasz Hradeckylle. Tiistaina Veritas Stadionilla hyvin harvat pelaajat lähtivät kentältä kehujen saattelemina, mutta Thomas Lamin energia ja tempo olisivat riittävää vakuuttamaan Mixun, että hänelle annettaisiin toinen maajoukkueen avauspaikka. Ennen Viro- ottelu Mixu lupasi taktisen muutoksen, joka pelin aikana ei ollut nähtävissä. Toivottavasti niin huono esitys innostaa Mixua pitämään lupauksensa. Joulukuusi ei toimi, mutta Mixu ei ole koskaan muuttanut taktiikkaansa.


Unkari: Toisin kuin Suomi, Unkari voitti ystävyysottelun 4-0 hyvin valmistautuneina. Perjantai-iltana Balasz Dszudszák syötti kolme maalia ja teki yhden Liettuaa vastaan. Liettuan taktiikka oli tuttavallinen 4-3-2-1 systeemi, joka läheisesti muistutti kuusipuuta. Keskikenttäpelaaja Akos Elekilla on pelikielto, mutta Unkarin luotsi Pal Dardailla ei ole muita pelaajahuolia. Dzsudzsák ja Hoffenheimin hyökkääjä Adam Szalai ovat Unkarin vaarallisimpia valintoja, molemmilla on vauhtia ja voimaa. Unkarilaisten nykyinen peliasento on yksinkertainen. Nopeutta laidalla ja voimaa keskellä, ja peli sujuu heille mukavasti sekä ilman palloa että pallo hallussaan. Viime kohtaamisessa Suomea vastaan Zoltan Geran voittomaali oli vain Unkarin toinen yritys kohti maalia.


Huuhkajien historiassa Unkaria vastaan ei ole ylpeyden aiheita. 16 otteluissa Suomi on voittannut vain kolme kertaa ja hävinnyt 10 kertaa. Ennen tappiota Budapestissa viisi Huuhkajaa sai ruokamyrkytyksen ja Roman Eremenkon huoneeseen murtauduttiin. Toivottavasti Palloliitto on jo tilannut vieraille huonepalvelun Tomi Björkiltä.


Edelliset:

13.07.1922, H, 5-1, (k) Kelin

19.08.1923, H, 3-1, (v) Linna

09.08.1934, V, 4-3, (n) Taipale, Kylmälä, Malmgren (2)

15.09.1943, H, 3-0, (k)

18.11.1951, H, 8-0, (v)

22.06.1952, H, 6-1, (k) Lehtovirta

19.05.1955, H, 9-1, (k) Hiltunen

20.09.1978, V, 2-1, (k) Ismail, Pyykko

17.10.1979, H, 3-1, (v) Toivola

01.09.1996, H, 1-0, (v)

11.10.1997, T, 1-1, (k) Sumiala

25.04.2001, T, 0-0, (v)

12.10.2010, H, 2-1, (k) Forssell

11.10.2011, T, 0-0, (v)

05.03.2014, V, 2-1, (v) Pohjanpalo, Eremenko

14.11.2014, H, 1-0, (v)


Tuomari: Matej Jug (Slovenia)

Lähetys: Suora, YLE 2, YLE Areena and YLE Puhe


Lohko F:

Suomi - Unkari

Färsaaret - Kreikka (21:45)

P. Irlanti - Romania (21:45)The heat is on

Finland 0-1 Hungary


In the glorious Helsinki sunshine Mixu Paatelainen kicked off the Finnish summer with Finland's fourth defeat of Group F on a day when results elsewhere saw the Faroe Islands move ahead of the Huuhkajat. Inaccurate passing, wayward shooting and lethargic attacks were all underpinned by players shoe-horned into unfamiliar positions. While Mixu finally allowed his Christmas tree to, at times, sway into a more understandable 4-4-1-1, the flexibility didn't come with a thorough plan on how to score.


In truth the performances, tactics and commitment were much improved from the debacle at the Veritas Stadion last Tuesday but still fell woefully short against average opponents.


The game opened with an early scare for Finland as a poorly defended corner led to bodies flying in front of multiple shots from Zoltan Gera, Balasz Dzsudzsak and Zoltan Steiber. Unlike the fixture in Budapest Hungary pressed the game and looked dangerous early on. With Sakari Mattila and Tim Sparv holding the middle of the pitch however Finland began to work their way into the tie. For all their efforts to contain the visitors, Finland still attacked slowly and went in at half time without hitting a shot on target, their best chance a looping defensive header by Tamas Kadar that almost ended in an own goal.

At that point an already vocal crowd began to their ire toward Mixu and Pertti Alaja in equal measure.


In the second half Riku Riski replaced the ineffective Teemu Pukki as Finland came out strongly and for a brief time looked to take the game to their opponents. As they progressed to the final third however there always seemed to be a mis-timed Hungarian leg breaking up play. Riku Riski, Perparim Hetemaj and Roman Eremenko all felled in good areas. Those free kicks however failed to produce a threat. On a counter attack substitute Krizstian Nemeth tried to chip Lukas Hradecky, the Brondby keeper got a fingertip to the ball and Markus Halsti made it back to clear off the line in the nick of time. Finland continued to press but for all the possession around Hungary's box the closest they came was a long distance Roman Eremenko shot and a close-range header from Perpa Hetemaj that he guided over.


For their part Hungary didn't hold much of the ball in the second half but in addition to Nemeth's created more clear chances. Adam Szalai headed straight at Hradecky from 4 yards out and Tamas Kadar sailed a header from a corner just wide. As the game wore on the Hungarian seemed content to counter attack and it was from one such break away that Markus Halsti needed to bundle over the far quicker Dzsudzsak. The Hungarian number 7 took the set piece himself and swung in a cross that was headed clear but straight into the path of Zoltan Stieber, who smashed it first time through the crowd and into the back of the net. It was a strike of real quality and probably the first of the 90 minutes.

Mixu's second change came a minute after going behind Joel Pohjanpalo replacing Sakari Mattila.  Within minutes the young Fortuna Düsseldorf striker had a half chance stooping to head a Roman Eremenko corner inches wide under extreme pressure.


At the final whistle boos once again rang out from each section of the stadium 20,434 had come out in support of change, and in the face of a familiar result ensured their voices were heard. The players made an ill-advised approach to Pohjoiskaarre before turning, tails firmly between their legs, for the long walk down the tunnel.


Post-match comments from players and staff alike sang from the same hymn sheet: The players weren't good enough. To disprove that theory though Huuhkajat fans don't have to look very far. Steiber, scorer of the winning goal is a squad player at Hamburger SV, who finished 17th in the Bundesliga last season. Striker Adam Szalai is back-up at Hoffenheim while Krisztian Nemeth plies his trade in the MLS with Sporting Kansas City where he failed to get the better of Markus Halsti's DC United. At the back Tamas Kadar can't break into the Lech Poznan defense because Paulis Arajuuri plays instead and their star player Balasz Dzsudzsak plays at Dynamo Moscow, alongside Boris Rotenberg and two league places behind Roman Eremenko's CSKA.


We already have players that beat Hungarians on a weekly basis, the fault must lie elsewhere.Hungary (h)

European Qualifier


After 8 months away from the Olympic Stadium the Huuhkajat return to the Finnish capital with qualification from Group F practically out of reach having warmed-up with a spanking in Turku to lowly neighbors Estonia. Coaches and players alike have hit the press in numbers this week repeating the same message the fans gave them: this has to change.


The Squad: Paulus Arajuuri, Vahid Hambo and Jarkko Hurme are out injured, Niklas Moisander and Perpa Hetemaj took knocks in the defeat to Estonia so both are doubtful for Hungary, while Niki Mäenpää's slip up for the first goal is likely to see Lukasz Hradecky start between the posts. Few players came away from the Veritas Stadium with any credit, though Thomas Lam's energy and movement may see him included for only his second cap. Before the Estonia game Mixu had talked about a change of tactics that did not materialize in the stands we can only hope that a defeat that embarrassed Finland fans finally helps the penny drop. The Christmas tree doesn't work but Mixu has never changed tactics before.


Hungary: Contrary to Finland, Hungary warmed up with comfortable 4-0 win last Friday. On that night Balasz Dzsudzsák made three goals and scored once against a Lithuania side that were set up in a narrow 4-3-2-1 formation that bore a striking resemblance to a festive fern. Since Pal Dardai took charge of Hungary last September Hungary have won twice, drawn twice in Group F having conceded only one goal. Aside from midfielder Akos Elek who is suspended Hungary have no other player concerns. Dzsudzsák and Hoffenheim striker Adam Szalai will be key for the Hungarians, expect a team comfortable without the ball capable of breaking at pace with long balls, Zoltan Gera's winning header in the reverse fixture in November came from only Hungary's second attempt on target.


Finland's form against Hungary is quite poor, just three wins in 16 matches with 10 losses, with the reverse fixture in November the most recent. On that night 5 Finnish players were struck down with food poisoning and Roman Eremenko's hotel room was burgled just hours before the fixture. With that in mind we can only hope the Palloliito have arranged our visitors a stay-over at a Best Western.


Previous:

13.07.1922, Lost, 5-1, (k) Kelin

19.08.1923, Lost, 3-1, (v) Linna

09.08.1934, Won, 4-3, (n) Taipale, Kylmälä, Malmgren (2)

15.09.1943, Lost, 3-0, (k)

18.11.1951, Lost, 8-0, (v)

22.06.1952, Lost, 6-1, (k) Lehtovirta

19.05.1955, Lost, 9-1, (k) Hiltunen

20.09.1978, Won, 2-1, (k) Ismail, Pyykko

17.10.1979, Lost, 3-1, (v) Toivola

01.09.1996, Lost, 1-0, (v)

11.10.1997, Drew, 1-1, (k) Sumiala

25.04.2001, Drew, 0-0, (v)

12.10.2010, Lost, 2-1, (k) Forssell

11.10.2011, Drew, 0-0, (v)

05.03.2014, Won, 2-1, (v) Pohjanpalo, Eremenko

14.11.2014, Lost,1-0 (a)


Referee: Matej Jug (Slovenia)

Broadcast: Live on YLE 2, YLE Areena and YLE Puhe


Group F:

Finland - Hungary

Faroe Islands - Greece (21:45)

N. Ireland - Romania (21:45)Huuhkajien Lohko - Suomen jalkapallomaajoukkuen MMK Lohko, Lohko I Huuhkajien Ottelut - Suomen jalkapallomaajoukkuen otteluohjelma Huuhkajien OtteluRaporttit Huuhkajien Rankings - Suomen jalkapallo maajoukkuen FIFA rankings, nykyinen ja historialisen Huuhkajien Joukkue - suomen jalkapallomaajoukkuen kokoonpano Kisa Studio F.C. Suomi - Koti - Huuhkajien Uutiset, huuhkajien pelitiedot ja huuhkajien em karsinta ohjelma F.C. Suomi - Koti - Huuhkajien Uutiset, huuhkajien pelitiedot ja huuhkajien em karsinta ohjelma